Our Projects: The Story of Gardening

The Story of Gardening is an immersive visitor attraction at The Newt in Somerset, nestled in the hills and enveloped by ancient woodland on the Emily Estate.

Deeply rooted in its natural surroundings, the museum’s five metre tall, glass bi-parting doors mirror the treescape, forming a structure-free façade to the multi-sensory exhibits inside.
Inspired by horticultural history from around the world, the garden rooms create a transportive experience in telling the ‘Story of Gardening’.

Visitors can make their way to the decked entrance via the ‘Viper’, a unique treetop walkway made of steel and timber, designed by Mark Thomas Architects and Chris Bissett. The journey begins at the deer park and curls its way through the forest canopy, connecting visitors even closer to the outside world.

Every aspect of the museum has been carefully considered to fit in perfectly with the natural environment. The south facing wall made of rough concrete and Hadspen stone disappears into the hillside, and within, heating and air conditioning are minimal so visitors can explore the space in their coats and provided socks.

Working with Architects Stonewood Design, Hydrock Structural engineers and Beard Construction Synergy provided cost consultancy services on this impressive project.

  • Client: Emily Estate (UK) Ltd.
  • Sector: Sport and Leisure
  • Services: Cost Consultancy
  • Contract: £confidential

< Back to projects